poniedziałek, 18 listopada 2013

Minni zapiekanka jajeczna


Witajcie Kochani :)

nie było mnie tutaj tak długo, że aż się stęskniłam :). Jestem tak obładowana jedzeniem, że nie myśle nawet o gotowaniu. Robiłam kilka fajnych rzeczy, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Byłam bardzo zabiegana, a kiedy się do zdjęć przymierzałam to nie było już czego fotografować :/. Eh... ale bynajmniej cieszę się, że smakowało :).
Stworzyłam fajny przepis na keks śmietanowy z masą budyniową :). Przepis innym razem, jak powtórzę w domu :).

A dzisiaj coś na śniadanie bądź kolację :). W roli głównej - ukochane JAJCO :).
Jak to nazwać ? Zapiekanka jejeczna,  pikantne jajka, jajko w jajku ?

Podaję przepis, a wy nazwijcie go sobie sami :).



Składniki na 2 porcję:
- 2- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 całe jajko
- odrobina sartego żółtego sera (pikantnego, jeśli takiego nie mamy to przyprawiamy dobrze naszą zalewę)
- sól, pieprz, zioła pronwasalskie, inne ulubione przyprawy
- połówka małej bułki
- około pół szklanki śmietany
- 2 plastry szynki
- 1 łyżka musztardy łagodnej














Bułkę kroimy w paseczki i podsmażamy wraz z ziołami na oliwie z oliwek.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ostygnięciu obieramy i kroimi w paseczki.
Szynkę smarujemy z obu stron musztardą i układanym 1 plasterek na dno naczynia, wysmarowanego urzednio masłem lub margaryną.
Na to układamy plasterki jajka, znów szynka i na samą górę połowa naszych grzanek.

Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem i przyprawami, po czym zalewamy naszą mieszanką, naszego jajecznego  przekładańca :).
Na sam wierzch układamy pozostałe grzanki.
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. i pieczemy w 200 st. C.

Mniam... mniam ! :) 
Śniadanie dla dwojga idelane :)


12 komentarzy:

  1. Jajko w jajku brzmi zachęcająco i intrygująco jednocześnie, no i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo oryginalna zapiekanka:) takiej jeszcze nigdzie nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię zapiekanki i ta Twoja wygląda zachęcająco. Na zdjęciu taka w przekroju jest super. Chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko.. pyszne!
    Choć ja na spód dałabym ich trochę pieczywa, a na to szynkę, ale mega to jest! I pewnie syci fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka smakowita! chętnie wpadłabym na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę jaki wypas! Genialna zapiekanka! Już ją w myślach zjadam. Jeszcze nie zapiekałam ugotowanych jajek, ale to musi być ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  7. zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda z pewnością tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak ciasto :) z chęcią bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń