poniedziałek, 18 listopada 2013
Minni zapiekanka jajeczna
Witajcie Kochani :)
nie było mnie tutaj tak długo, że aż się stęskniłam :). Jestem tak obładowana jedzeniem, że nie myśle nawet o gotowaniu. Robiłam kilka fajnych rzeczy, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Byłam bardzo zabiegana, a kiedy się do zdjęć przymierzałam to nie było już czego fotografować :/. Eh... ale bynajmniej cieszę się, że smakowało :).
Stworzyłam fajny przepis na keks śmietanowy z masą budyniową :). Przepis innym razem, jak powtórzę w domu :).
A dzisiaj coś na śniadanie bądź kolację :). W roli głównej - ukochane JAJCO :).
Jak to nazwać ? Zapiekanka jejeczna, pikantne jajka, jajko w jajku ?
Podaję przepis, a wy nazwijcie go sobie sami :).
Składniki na 2 porcję:
- 2- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 całe jajko
- odrobina sartego żółtego sera (pikantnego, jeśli takiego nie mamy to przyprawiamy dobrze naszą zalewę)
- sól, pieprz, zioła pronwasalskie, inne ulubione przyprawy
- połówka małej bułki
- około pół szklanki śmietany
- 2 plastry szynki
- 1 łyżka musztardy łagodnej
Bułkę kroimy w paseczki i podsmażamy wraz z ziołami na oliwie z oliwek.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ostygnięciu obieramy i kroimi w paseczki.
Szynkę smarujemy z obu stron musztardą i układanym 1 plasterek na dno naczynia, wysmarowanego urzednio masłem lub margaryną.
Na to układamy plasterki jajka, znów szynka i na samą górę połowa naszych grzanek.
Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem i przyprawami, po czym zalewamy naszą mieszanką, naszego jajecznego przekładańca :).
Na sam wierzch układamy pozostałe grzanki.
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. i pieczemy w 200 st. C.
Mniam... mniam ! :)
Śniadanie dla dwojga idelane :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jajko w jajku brzmi zachęcająco i intrygująco jednocześnie, no i wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalna zapiekanka:) takiej jeszcze nigdzie nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki i ta Twoja wygląda zachęcająco. Na zdjęciu taka w przekroju jest super. Chętnie spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńo matko.. pyszne!
OdpowiedzUsuńChoć ja na spód dałabym ich trochę pieczywa, a na to szynkę, ale mega to jest! I pewnie syci fajnie ;)
Mniam, to musi pysznie smakować :) Cudo!
OdpowiedzUsuńjaka smakowita! chętnie wpadłabym na kawałek:)
OdpowiedzUsuńNo proszę jaki wypas! Genialna zapiekanka! Już ją w myślach zjadam. Jeszcze nie zapiekałam ugotowanych jajek, ale to musi być ciekawe.
OdpowiedzUsuńzapowiada się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda z pewnością tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak ciasto :) z chęcią bym się skusiła
OdpowiedzUsuńciekawy przepis !
OdpowiedzUsuń