czwartek, 28 listopada 2013

Cottage pie - czyli zapiekanka wiejska z puree z groszku

Kochani,

dzisiaj nie zdążyłam zrobić zdjęć za dnia, wiec jakość nie jest pierwszej klasy :). Jak zostanie kawałeczek na jutro to może poprawię zdjęcia :).

U mnie dzisiaj na obiad była pyszna zapiekanka lecz nie pasterska. Trochę zmodyfikowana, bo na mięsie drobiowym a nie wieprzowym czy jagnięcinie jak tradycyjna angielska zapiekanka pasterska. Ale smak niczemu sobie.
Co mogę jeszcze o niej powiedzieć ? Naczytałam się dużo opinni na jej temat. Na temat smaku i tego czy jest taka genialna. Z pewnością z ręką na sercu muszę powiedzieć, że nie każdemu będzie smakować.  Powstała w Anglii, z powodu nadmiaru mięsa jakie pozostawało brytyjczykom z obiadu. Jej werska kalsyczna to - mięso z warzywami zapiekane z puree ziemniaczanym. Ja dodatkowo zrobiłam purre z groszku konserwowego, ponieważ uwielbiam go. Wiem, że dużo osób wręcz nienawidzi. Dlatego radzę uważać i zrobić bez, bo może po prostu nie wejść :). Mi osobiście smakuje z groszkiem - ale tylko na zimno. Na ciepło nie zjem :). No cóż... każdy ma jakieś swoje fanaberie żywieniowe :).
Jutro nakarmie ją swojego Zygmunta - ciekawe czy zje :)?. Dodatkowo podam z sosem - może zaplusuję bardziej :).
Pomysł z groszkiem zaczerpnełam od - Istria :).



Składniki (forma 18x 28 cm)

Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- 1 żółtko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz


Masa z groszku:
- 2 puszki groszku konserwowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- sól, piperz


Masa mięsna:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki mąki
- (2 łyżki zupy pomidorowej z torebki, bądź sosu rozpuszczonego w 100 ml wody lub odrobina sosu pomodowego z puszki lub własnej roboty) - dodałam od siebie, bo nie chciałam otwierać sosu pomidorowego a zależało mi na smaku :)

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dusimy je bądź przeciskamy przez praskę. Po czym dodajemy mleko, masło,  jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Groszek blendujemy, wraz z jajkiem, masłem, przyprawami.
Na patelni podduszamy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Następnie dodajemy mięsko, pozostałe przyprawy. Na końcu zalewamy sosem i dodajemy mąkę.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, margaryną układamy warstwę mięska, następnie puree z groszku i na sam koniec puree ziemniaczane.
Wstawiamy do piekarnika na około 30-35 min. w 180 st. C bądź do zarumienienia wierzchu :).

Smacznego :)
I to jest też pomysł na pozostałe zmieniaczki z wcześniejszego dnia :).

12 komentarzy:

  1. Wygląda ciekawie i coś czuję, ze by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ,a ja dziś szukałam pomysłu na obiad szkoda że internet mi nie działał ,ale wypróbuje już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na pełnowartościowy obiad, szukałam ciekawego pomysłu i właśnie go znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybyś nie napisała, że to zapiekanka, pomyślałabym, że to torcik. Tak wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak kawałek pysznego ciasta, podobnie jak Ty kocham zielony groszek mmm

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny wygląd smakowo pod moje podniebienie zabieram przepis wypróbuje buziaczki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno do Ciebie nie zaglądałam, wszystko przez ten brak czasu...ale jestem i znowu jestem głodna jak patrze na ta cudna zapiekankę...;(

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie zapiekanki, są smaczne, sycące i można nakarmić całą rodzinę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo, bardzo fajny pie :) Aż się rozmarzyłam.

    OdpowiedzUsuń