wtorek, 5 listopada 2013

Tarta brokułowa z kurczakiem na jogurtowo-otrębowym spodzie

Kochani,

dzisiaj tak szybko, bo nieco się śpieszę.
Na obiad zaproponuję wam tartę lub quiche (nazywajcie jak wolicie), które zawsze przygotowuje się z warzyw, zalanych masą jajeczną :).
Jak dla mnie jest wybawieniem w wielu sytuacjach. Szybka, prosta. I do tego smaczna przekąska.




Składniki na ciasto (na tartę ok. 30 cm):
- 140 g mąki
- 25 g otrębów
- 1 łyżeczka soli
-  1 łyżeczka oregano
- 2 żółtka
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 30 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Farsz:
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 opakowanie brukuł mrożonych
- 2 jajka + 2 białka, które zostały
- sól, pieprz, zioła pranwasalskie
- starty parmezan (dodałam na oko, około garść)
- 140 ml jogurtu naturalnego







Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wyklejamy nim naszą formę do tarty wysmarowaną masłem lub margaryną (Ja włożyłam ciasto na 10 mnin. do lodówki).
Ciasto pieczemy przez 15 min. w 180 st.C. Przed włożeniem nakłuwamy dodatkowo ciasto widelcem.
Po 15 min. wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.

Kiedy ciasto się piecze...
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Posypujemy solą, doprawiamy pieprzem i przyprawą gyros.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min.
Jajka mieszamy z jogurtem naturalnym, serem, przyprawami.

Na ciasto wykładamy kurczaka i brokuł wymieszane ze sobą.
Na nasz farsz wylewamy mieszankę jajeczno-jogurtową.
Pieczemy przez 35 min. w tem 180 st. C.


U mnie dzisiaj ponuro, pada. Ale na szczęście jak robiłam zdjęcia na poddaszu, zaświeciło na chwilę słoneczko :).

Tarte kroiłam na ciepło, byłam bardzo głodna i się śpieszyłam.
 Ale jak ostygnie, to pieknie się ją kroi i wygląda obłednie :).

Smacznego dnia :)

24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto. Takiego pomysłu na ciasto tarty jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pomysł zabieram :) Świetna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! ;) jutro będzie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo zdrowa propozycja!
    pozdrawiam
    www.tysiagotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tartę! Nie ma nic lepszego :)
    Wygląda rewelacyjnie, a z brokułem-zakochana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji obiadowej jeszcze nie przetestowałam, ale nic straconego. Nadrobię na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę ją kiedyś zrobić, bo kocham takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Samo zdrówko i do tego pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie bardzo wygląda mmm :))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko szybko szybko, ciągle w locie ;) a tak na poważnie, tarta naprawdę ładnie się prezentuje. Co rusz na blogach spotykam tarty tarty, a ja co? A ja sierotka jescze nigdy tarty w życiu nie robiłam. Podejrzewam, że to mój nie maly błąd!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jejku, tak bardzo lubię te tarty, że mogłabym je jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem tu pierwszy raz.. i jestem zachwycona! Świetne przepisy, kilka z tych które zdążyłam przejżeć już czeka w kolejce do wypróbowania :) Na pewno będę tu jeszcze nie raz zaglądać :) Marlena

    OdpowiedzUsuń
  15. jak z brokułami, to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowita tarta. Bardzo miło tu u Ciebie. Zajrzałam przez przypadek, ale zostanę na dłużej, bo mi się tutaj podoba. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochani cieszę się, że lubcie tarty. Z brokułami i kurczakiem serdecznie polecam. Do tego koniecznie spód jogurtowy :). Samo zdrowie i niepowtarzalny smak dzięki otrębom :). Basinepichcenie - koniecz zrób, a zobaczysz, że robienie tarty wejdzie Ci w skórę :). Anonimowy - cieszę się z tego, że moje przepisy przypadły Ci do gustu. Koniecznie napisz jak Ci poszło :). Ogromnie się cieszę, że zostaniesz u mnie na dłużej :). Kryś - bardzo mi miło, że również zostaniesz :). Mam jednak nadzieję, że wszyscy zostaną na zawsze :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Przed pieczeniem tarty powstrzymywał mnie brak formy, ale widzę, że da się bez. Teraz już nie mam wymówki ;)
    Twoja tarta wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Maria Romańska - można nie mając wielu rzeczy, wyczarować w kuchni coś fantastycznego :). Wiec czekam na Twoją tartę :)

    OdpowiedzUsuń