wtorek, 27 sierpnia 2013

Ekspresowy włoski chlebek

Dziś tak nagle, bez wcześniejszego zaplanowania - podczas zrywania swoich pomidorków koktajlowych wpadłam na pomysł, że zrobię chleb :)...
Miałam mało czasu, wiec było ekspresowo.
Chlebek drożdżowy, ale bardziej Włoski, bliski focacci. A to dlatego, że są drożdże, jest oliwa z oliwek, a chlebek jest mięciutki w środku i wilgotny. Zawdzięcza to również świeżej bazylii i pomidorkom prosto z krzaczka :).

Można powiedzieć, że (w środku) smakuje jak focaccia. Natomiast z wierzchu przypomina chleb :).



Składniki na małą blaszkę:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 35 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin 


Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Do tego dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 min.

Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę z oliwek, posiekaną bazylię, pomidory i łączyły naszą mieszankę z drożdżami.

Wyrabiamy ciasto. Międzyczasie smarujemy blaszkę oliwą i posypujemy otrębami. Wkładamy ciasto do foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Postaw nad garnkiem z ciepłą wodą, wówczas ciasto szybciej urośnie. 

Po 15 min. zrób zgłębienie i ułóż 3 pomidorki koktajlowe. Posyp je solą - wydobędziesz z nich cudowny smak :).

Piecz w piekarniku w 200 st.C przez około 40 min.

Zatęskniło mi się  teraz za Wenecją... :(
Mam nadzieję, że już niedługo (zapewne za rok,  jak się uda) dotrę do Rzymu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz