Tak właśnie... :)
Dziś na obiad miały być pierożki ze szpinakiem i fetą. Ale będąc dziś w domu dowiedziałam się, że jedzie do mnie niespodzianka w postaci 10 słoiczków białych i zielonych szparagów ... :).
Tak tak, wiem, że sezon na szparagi był i się już kończy,... ale ja niestety nie miałam czasu i okazji żeby skorzystać... wiec pomyślałam, że jak już dostałam za darmo szparagi to je wykorzystam :).....
Pomyślałam, że skoro jestem w posiadaniu parmezanu - to będzie koniecznie pizza :)...
Parmezan + sos beszamelowy + szparagi = BOMBA !!!! ;). Polecam każdemu - nie inaczej, nie z innym połączeniem tylko takim jakie podam :).
Składniki: (na blaszkę z piekarnika - cienkie ciasto. Powyżej jest zdjęcie z resztki drożdży jakie mi zostało - ciasto grube)
- drożdże - nieco więcej niż połowa kostki
- ok. 3 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- cukier - łyżka
- 3 łyżki oliwy z oliwek (1 - 2 do posmarowania blaszki)
- szczypta soli
- 2 garście startego parmezanu
- przyprawy tj: zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz
- 2 - 3 większe cebule
- 4 plastry dobrej szynki (nie dużo żeby zachować smak szparagów)
- ser żółty wędzony (taki miałam idealnie się spisuje w takim połączeniu)
- słoiczek zielonych szparagów
- 1 pomidor
Drożdże rozpuszczamy z ciepłą wodą wymieszaną z cukrem. Dodajemy do mąki po czym dodajemy drożdżową miksturę + oliwę z oliwek. I ładnie zagniatamy :)... Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja odstawiam na 30 min. I ustawiam swoje ciasto na talerzyku przykrytym ściereczką, a pon nim ustawiam ciepłą wodę. Nie lubię długo czekać na to aż ciasto wyrośnie... :) Eh.... :).
Przepis na sos beszamelowy znajdziesz - TUTAJ :)
Do tego dodajesz około 2 garście startego parmezanu :). Mieszasz i próbujesz - jeśli wolisz bardziej serowy smak dodaj 3, nie więcej :). (ja dałam 3)
Cebulę kroimy w plasterki i zarumieniamy, potem dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Przyprawiamy ziołami.
Kiedy nasze ciasto już wyrośnie, smarujemy naszą blaszkę 1-2 łyżkami oliwy z oliwek po czym wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na blaszce. I dziurkujemy widelcem żeby nam nie wyrosło.
Następnie smarujemy sosikiem. Nakładamy farsz i na końcu szparagi i 4 plasterki pomidora (można więcej, jak kto woli. Ja wciąż chciałam zachować smak szparagów i sosu dlatego nie dawałam dużo).
Na końcu zetrzeć ser - w moim przypadku wędzony.
I gotowe :)... Najlepiej rozgrzać wcześniej piekarnik, ponieważ ciasto będzie potrzebowało więcej czasu do pieczenia i nasz farsz się zeskwarczy, zasuszy itp itd. :)... Ale nawet jeśli tak się stanie - to i tak jest pysznaaaaaaaa :) !!!!
Wkładamy naszą pizze do piekarnika na ok 15-20 min. w temp. 200 st. C.
Omomomomomomomomomomomo...:) !!!!
Poproszę kawałeczek tej pizzy, takie pyszne składniki na niej są :)
OdpowiedzUsuńDałabym się pokroić za każdą pizzę, a jak widzę taką wspaniałą jak Twoja, do już w ogóle wymiękam :D Pycha!
OdpowiedzUsuń