czwartek, 22 sierpnia 2013

Suszone pomidorki koktajlowe w oliwie

Koniec wakacji, jesień.... już można odczuć jej obecność. Jednym słowem smutek i tęsknota za latem.
Ale bez obawy... zamkniemy ją w zaczarowanym słoiczku, pełnym pyszności :). 
I kiedy będzie nam smutno, po prostu go otworzymy :) <3 ! 
Dodamy do kanapek, sałatki, włożymy do polędwiczki, makaronu,  zrobimy pizze.... ojej ! Cóż to takiego ?

Maleńkie cudeńka - moje ukochane - najukochańsze pomidorki koktajlowe :).
Jeśli je tylko mamy w swoich ogródkach to BŁAGAM - suszcie je i do słoiczka pakujcie wraz z oliwą z oliwek - koniecznie ekstra vergin :).
W sklepach są drogie - nie dziwie się, są cudowne i bezcenne :).
Ja zrywam ze swoich krzaczków na bieżąco, dlatego słoikuje je na raty :). 
Ale jeśli masz tak jak ja termoobieg to 1,5 h i są wysuszone :). Oczywiście wszystko zależy od ich rozmiarów. Ja mam różne, ale przede wszystkim średniej wielkości, bądź malizny :). Ale suszę wszystkie, jak popadło. Ważne, że są moje i zdrowe. 

Wiec zaczynamy...
....zrywamy nasze malizny, bądź kupujemy. 


- na 250 g pomidorków koktajlowych dajemy:
- szklankę oliwy z oliwek ekstra vergin (bądź inna smakowa. Można ją mieszać z octem, z innym olejem np. tymiankowym itp.itd.)
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia 
- liście mięty, tymianek, bazylia, gałązka oregano - wedle upodobań :) (ja nie dałam, mam nieurodzaj w tym roku :(. Większość mi zgniła, niestety. A na bazylikę czekam, kiedy urośnie na okienku)



Pomidorki  myjemy i przekrajamy na pół. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym nakłuwamy je widelczykiem od wewnątrz, tak żeby przedziurawić delikatnie ich zewnętrzną stronę. Następnie posypujemy solą. 
Kiedy wyjmujemy ? 
Zasada jest tak, że wówczas, kiedy ich czapeczka, zacznie nam się zwijać do wewnątrz. Nie można ich też przesuszyć. Nie mogą być lepiące, ich konsystencja wewnętrzna ma być zachowana.
 Może inaczej - mają być ładnie wysuszone z zewnątrz i nie ma się nic z nich wylewać, w środku ma pozostać miękka konsystencja, nie za miękka, ale też nie za sucha. Wówczas nie będą się już nadawać do niczego, tylko jako przyprawa do zupy itp. po jej sproszkowaniu :). Radzę zaglądać do nich, bo te mniejsze suszą się szybciej, dlatego też należy je wyciągnąć w odpowiednim momencie.

Kiedy nie masz termoobiegu !
Suszenie zajmie Ci więcej czasu. Około 4-5 h, chodź ja myślę, że jeśli są to małe pomidorki, takie jak moje, to te 3h wystarczą. 
Suszymy w tem. od 90 do 100 st. C.(max. 100 st. nie więcej, ta temp. i tak nie jest zalecana) 
 Ja suszę w tem. 100 st. - wolę działać szybciej. 
Piekarnik z termoobiegiem radzi sobie z takimi pomidorami w takiej temp. i wysuszymy wszystko jak już mówiłam w 1,5 h, nie więcej.


Kiedy nam się pięknie wysuszą to przyprawiamy je pięknie. Po wyciągnięciu takie z solą, smakują BAJKOWO :). Ich smak jest lepszy od nie jednego pocałunku :). Kojarzą mi się w Włochami i ich obłędnymi pomidorami w zalewie. Przyjdzie i na nie czas, już niedługo. 

Wkładamy je do słoiczka. Czosnek kroimy na 3,4 części i wrzucamy go do środka, do tego liść mięty, bazylię i wszystko co nam tylko przyjdzie do głowy :). 

Oliwę rozgrzewamy, ale nie gotujemy. Ma być gorąca, ale nie wrzątek :). Następnie zalewamy nasze pomidorki - zakręcamy wieczko i stawiamy dnem do dołu :). 
I gotowe. Po wystygnięciu, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tyg. Po tym czasie - można już je wcinać :). 

Mam nadzieję, że wyczerpałam temat :). W razie czego służę pomocą :). 

5 komentarzy:

  1. Świetne! Mam ich w ogródku całą masę tylko jeszcze dojrzewają i są nie większe niż 3 cm ;)takie drobinki w tym roku :) a pomysł się chwali. Do sosu do spaghetti można je potem dodawać.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić suszone pomidorki w tym roku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można suszyć pomidory w suszarce do grzybów ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dopisać, że w suszarce do grzybów wszelkie warzywa można suszyć - zachowują więcej walorów odżywczych niż mrożone :-)

      Usuń
  4. Oczywiście :-)

    OdpowiedzUsuń