środa, 13 marca 2013

Zapiekanko-cebulako-pizzerki

Witam

początkowo miały to być - wyśmienite Cebulaki. Jednak wyszło jak wyszło, ponieważ moi domownicy niezbyt przepadają za samą cebulą. Wolą łączyć smaki i zjeść coś konkretniejszego :). Dlatego dziś zaserwuję zapiekanki z pieczarkami i cebulą w kształcie bułeczko-cebulaczka posypane serkiem :)....

Ciasto jakie użyłam to standardowe ciastko które kiedyś wynalazłam na jednej ze znanych prowadzonych przez Panią Magdę - skutecznie.tv. Odkąd spróbowałam tego ciasta do ukochanych rogalików czekoladowych- używam je niemalże do wszystkiego  :)...


Ciasto: (na około 6 średnich pizzerek)
- pół kostki margaryny
- 25 g drożdży
- 1/5 szklanki mąki (lub 2 niepełne, daje 3)
- 1/8 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 całe jajko


Farsz (wedle uznania:) :) - ja dałam:
- cebulka
- pieczarki 
- pieprz
- przyprawa do pizzy (zawiera mieszankę ziół dlatego też fajnie się nadaje również do pizzerek)


Margarynę roztapiamy, tak aby była jeszcze płynna i wychudzona do temperatury dłoni. 

Drożdże dodajemy do mleka (ciepłe). Do miseczki wsypujemy mąkę + sól + 1 jajko.  Po czym mieszamy składniki. Dodajemy następnie drożdże i cukier i margarynę - mieszamy. Dodajemy mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie (a może się tak zdarzyć :) )

I uwaga wstawiamy ciasto na 1 h do lodówki. To cały sekret tego ciasta, do rogalików jest mięciutkie, puszyste... Do pizzerek czy zapiekanych w cieście parówek równie przepyszne :)... 


Cebulę zarumieniamy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy pieczarki, aż odparują, po czym dodajemy przyprawy. 

Z gotowego ciasta formujemy placuszki. Wkładamy na chwilkę do piekarnika, aż ciasto troszkę podrośnie, robimy dołeczek na farsz po czym nakładamy na pizzerki... Chwile pieczemy ok. 10 minut po czy posypujemy pizzerki startym serem.  Pieczemy około 15-20 min. w temp. 200 st. 
Mniam ..... mniam..... :) !!!!!! 







4 komentarze:

  1. czy napewno 25 dkg drożdży słabo mi się pieką i wałkowały

    OdpowiedzUsuń
  2. ...tak, na pewno :). To fakt - ciasto nie jest wdzięczne - niestety :). Trzeba dobrze podsypać mąką, podczas wałkowania, żeby się nie przykleiło :).

    OdpowiedzUsuń
  3. 25 g nie dag - nie wiem jak mogłam to przeoczyć :)Dopiero dzisiaj przy przeglądaniu bloga zauważyłam to!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamciu, ja też kiedyś tak się pomyliłam :))), też po czasie dopiero zauważyłam (mam nadzieje, że nikt nie robił XD), pyszne zapiekanki, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń