poniedziałek, 23 września 2013

Faszerowane pieczarki

Dziś mam pełną lodówke, jak po każdym weekendzie, wiec zrobiłam - małą przystaweczkę :).
Lodówka pęka mi od nadmiaru pieczarek, dlatego też - doczekały się i one swojej celebracji.







Składniki na 8-10 pieczarek:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki (mniej niż garść)
- sól, pieprz
- ser żółty
- polecam mieszanke: ser żółty + PARMEZAN (dla mnie z parmezanem - niezastąpione. Nie wyobrażam sobie pominąć w tym zestawieniu ten ser)



Pieczarki dokładnie umyć, obrać, odkroić ich ogonki, które należy pokroić w dorbną kostkę, ponieważ będą nam służyły jako farsz.
Cebulę - również drobno pokroić i zeszklić na patelni wraz z ogonkami z pieczarek + czosnek przeciśnięty przez praskę.
Jajka ugotować na twardo - pokroić w kostkę.

Wymieszać wszystkie składniki, nie zapominając o dodaniu natki pietruszki, bułki tartej i przypraw.

I faszerujemy!
Nakładamy nasz farsz do kapelusików, po czym posypujemy serem żółtym i na wierzch parmezanem. (W trakcie pieczenia ser zacznie się topić i zmiejszy swoją obiętość. Należy dosypać w trakcie pieczenia wiekszą ilość sera.)

Następnie ułożyć nasze pieczarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w tem. 200 st. C, przez 25-30 min.

Ozdobić sałatą i plasterkiem pomidora, zeszklonym plasterkiem cebuli, pieczoną papryką, bądź innym ulubionym warzywkiem.

Farszerując pieczarki słuchałam:

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na przekąskę. Fajnie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkład muzyczny, pieczarki, wszystko niesamowicie smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń